KONINGSLEZINGEN

PRAKTISCHE INFORMATIE

Het programma begint om 20:00 uur. Bestelde kaartjes ( zie de pagina Kaarten bestellen/betalen ) kunnen tot 19:50 uur afgehaald worden in de hal van De Koningskamer, Koningslaan 2b, Bussum. De lezing duurt circa 45 minuten, dan is er een hele korte pauze. Het tweede deel bestaat uit vragen aan de spreker en wordt uiterlijk om 22:00 uur afgerond; daarna kan er nagepraat worden met een glaasje wijn.

 

DONDERDAG 3 OKTOBER 2019

Alex Brenninkmeijer

Alex Brenninkmeijer was van oktober 2005 tot januari 2014 de Nationale Ombudsman. Door zijn publicaties en optreden is het instituut de Nationale Ombudsman een begrip geworden. Op dit moment doceert hij in Utrecht. Hij combineert dat met zijn functie als lid van de Europese Rekenkamer, die hij sinds 2014 vervult. Zijn werk en inzet om de toegankelijkheid van de overheid voor de burger te verbeteren en daarmee de rechtstaat te versterken, staat borg voor een boeiende lezing.


DONDERDAG 21 NOVEMBER 2019

Yvonne Zonderop

Yvonne Zonderop publiceerde in 2018 het boek “Ongelofelijk, over de verrassende comeback van religie”, waarin zij een pleidooi houdt voor het maatschappelijk belang van religie, ook voor mensen die niet geloven, zoals zijzelf. Dit is ook het thema van haar lezing. Yvonne Zonderop is onafhankelijk journalist, auteur, gespreksleider en bestuurder met een lange journalistieke staat van dienst. Zij is lid van de Unesco Commissie Nederland, lid van de begeleidingscommissie van het SCP en toezichthouder bij FD Mediagroep en omroep Human.


DONDERDAG 23 JANUARI 2020

Felix Klos

Felix Klos is een Nederlands-Amerikaanse historicus. Hij studeerde aan de prestigieuze universiteit van Oxford. Hij schreef een biografie over Winston Churchill en over diens onderbelichte rol als ‘Vader van Europa’ bij de totstandkoming van de Europese Unie. Ondanks zijn jonge leeftijd (27) is Felix Klos nu al een veelgevraagd commentator in onder andere De Wereld Draait Door en Nieuwsuur. Bij de laatste Europese verkiezingen stond hij voor D66 op de vierde plaats van de kieslijst.


DONDERDAG 26 MAART 2020

Peter van Uhm

Op 17 april 2008 werd Peter van Uhm geïnstalleerd als Commandant der Strijdkrachten. De volgende dag sneuvelde zijn zoon Dennis bij een aanslag in Afghanistan. Ondanks de bizarre omstandigheden bleef Van Uhm op zijn post om de krijgsmacht te leiden. In het boek ‘Ik koos het ‘wapen’ van Sander Koen (12e druk), vertelt Peter van Uhm op openhartige wijze en inspirerende wijze zijn levensverhaal over de strijd die hij leverde op de oefenvelden, op vredesmissie in Libanon en Bosnië en over zijn persoonlijke strijd na het verlies van zijn zoon.